söndag 11 november 2007

Ont krut…

Egentligen är jag nog mest förvånad över att jag är förvånad. Givetvis var detta en logisk konsekvens av ”ostalgin” som härjat fritt sedan Murens fall. Om man har ”reformerade” arvtagare till förtryckarpartiet i parlamentet, varför inte sätta en moderniserad Trabant i produktion?
Den gamla Trabbin, med sin uråldriga konstruktion och en kaross av lump, var en perfekt metafor för det östtyska systemet som dessutom hade så svårt att leverera tom denna undermåliga produkt att kötiden var 12-15 år.
Ja, Ohly, Östtyskland var i sanning ett realsocialistiskt paradis – av var och en efter förmåga, åt alla efter ett decennium av behov.

Jag antar att femårsplanen krävde att man skulle producera ett visst antal reklamfilmer. Hur skall man annars förklara att de gjorde reklam för att öka efterfrågan på en produkt man fick ställa sig i kö för när man lärt sig gå?

YouTube

1 kommentar:

Anonym sa...

Ont krut ... Trabant får väl ses som en ganska oskyldig symbol i jämförelse med hammarenoch skäran resp svastikan som en del historierevisionister gärna pryder sig med.

förresten:
- det heter dock
Unkraut vergeht nicht...