måndag 13 augusti 2007

Har vi inte kommit längre?

(Varning: ironi) En synnerligen okänslig funktionär, som säkert inte ens kan stava till PK, valde att stoppa 11 iranska kvinnor från att taga del i Konishi Cup, karatetävlingen i Kalmar, för att de vägrade ta av sig sina slöjor.

Islamofobi – karates sanna ansikte. (ordet ”islamofobi” finns inte i Words ordlista, det måste ju betyda att Microsoft är…)

Är det verkligen allt han kan göra? Borde man inte i toleransens och religionsfrihetens namn rucka lite på regelverket vad gäller kravet på rörelse i karate (jag antar att det intoleranta och islamofoba förbudet mot huvudbonader falskeligen motiveras av en konstlad omsorg om deltagarna och den av slöjan ökade kvävningsrisken).
Jag menar att man ritar och berättar i stället om hur man skulle attackera respektive försvara sig.
På så sätt minskar man ju skaderisken för alla deltagare och gör det dessutom möjligt för de som inte har tränat att delta.(ironi upphör)

(Annars hade en annan rubrik varit möjlig: Kvinnor vägrar följa regler av religiösa skäl.)

Uppdatering: det verkar på de kommentarer som inkommit som att ovanstående inlägg tolkats som ett seriöst förslag till ändring av regelverket som omgärdar utövandet av karate i tävlingssammanhang. För i helvete, det står ju att man skall göra om karate till Pictionary. Skärp er!
Jag hoppas att den nu infogade varningen är till en hjälp.

DN SvD

28 kommentarer:

Anonym sa...

Jag ser din åsikt som direkt oseriös. Jag uppfattar det som att du saknar minsta respekt för vad Karate är samt för allas rätt att följa sina regler. Inte bara muslimers rätt att ständigt ha något slags företräde. Fast, föralldel, om du vill att världen ska ta del av Irans kvinnosyn så är det ju din åsikt.

Anonym sa...

Re: "Har vi inte kommit längre?" Eh vad? Vilka är det som inte kommit längre skulle man kunna spetsa till det... Det finns både självklara regler och andra traditionella regler i sportgrenar. Skulle t.ex. turban vara OK? Hur gör man i simning förresten då slöjan skulle troligtvis sänka farten eller hur? Islamofobi har troligtvis också en motsvarighet i den islamiska världen gentemot kristna samhället. Jag tycker det är motbjudande att så fort man tillämpar antagna regler som man inte vill följa så tar man till ojusta anklagelser om förföljelser. Detta gäller alla, såväl idioter inom västvärlden som andra delar av världen.

Anonym sa...

Karate har inget med religion att göra. Om karatevärlden har sina regler angående huvudbonader och smycken, så ligger det en anledning bakom detta. De har haft dessa regler hur länge som helst, det är inget hastverk de kommit på nyligen för att de är islamofober (vilket ord att använda i sammanhanget!). Man får inte heller ha keps, vilket väl i rättvisans namn borde vara lika kränkande för kepsbärande svenska tonåriga killar. Nej, regler är regler och de ska gälla alla, varför göra undantag för vissa grupper? Det är väl inte direkt rättvist heller, att man gör undantag för vissa och inte för andra. Vill man inte följa de givna reglerna får man väl hitta någon annan hobby. Så enkelt är det!

Unknown sa...

Varför ha regler om man när som helst får bryta mot dem om man bara hänvisar till religion eller kultur?

Man kanske kan ändra reglerna om man tycker att de är omotiverade men det är ju då något som bör göras centralt av förbundet och med eftertanke snarare än ad-hoc av funktionärerna på plats.

Anonym sa...

är ju dom iranska kvinnorna som borde visa respekt för karaten. OM dom tränat en längre tid så borde dom veta hur reglerna är, om inte så borde deras sensi ha berättat det för dom

Anonym sa...

Verkligen oseriös! Reglerna är till för de tävlandes säkerhet och måste således följas av alla. Görs inte det kan karate vara en farlig sport. Är det svårt att förstå? Skulle du cykla mountainbike fort genom skogen iförd en fladdrande halsduk..?

Anonym sa...

Kvinnorna i fråga borde ju rimligtvis redan kunna karate om dom var anmälda till en tävling, så vi får anta att dom utövat sporten iförda slöja tidigare utan några som helst problem.

Anonym sa...

Kan det vara så enkelt som att utan slöja är det lättare för domaren att avgöra om en match bör brytas pga skador?

Eller vänta nu, det är en "okänslig" svensk funktionärs fel att en traditionell japans kampkonst inte tar hänsyn till reliösa kläder från andra religioner?

Trist när folks bristande insikt i ämnen får dem att gapa utan att veta vad de uttalar sig om. Det var förhoppningsvis sista gången DN länkade till en så usel blog!

Anonym sa...

inlägget är ju så övertydligt ironiskt att ironien nästan försvinner. Gud vad många dumskallar det finns...

Unknown sa...

Jag förstår inte dilemmat.. Har iranskorna en 'övertygelse' kan de väl inte bara anta att andra människor ska finna sig i att ignorera regelverk, bara för iranskornas skull. Det finns en anledning till att regler finns.

Anonym sa...

Det är lite billigt att dra islamofob kortet så fort det händer något som på något sätt går emot islams regler. Det tappar sin trovärdighet. Det är bättre att använda ordet när det verkligen behövs så att det inte bli helt urvattnat.

kblomq sa...

Jag måste nog lära mig att formulera mig på ett sådant sätt att ironin tydligare framgår. Iof tycker jag att mitt alternativa rubrikförslag borde gett en ledtråd till vad jag egentligen anser i frågan.

Jag anser, liksom de flesta som har kommentererat inlägget, att de internationellt överenskomna reglerna för karate och andra sporter (givetvis gäller företeelser utanför sporten) står över hänsyn till särintressen. Har man valt att vara verksam inom ett område får man vackert anpassa sig efter vad aktiviteten kräver.

Lite intressant är att dessa kvinnor tränat i Iran enl ett annat regelverk än det som gäller vid internationella tävlingar.

Din vän sa...

Märks att du aldrig gått en enda karatematch. Då hade du fattat hur farligt det är för motståndarna om den ena har slöja.
Ska människor riskera utsättas för skador för att deras fingrar kan fastna exempevis för att män vill tvinga kvinnor ha slöja?
De får gärna bära slöja, men inte när jag tävlar mot dem. Det är ett oerhört förtryck mot oss karatetävlande att föreslå något sådant.
Du bloggare som skrev detta har uppenbarligen inte tränat ett enda karatepass och fattar inte ett dyft.
RS
kulturbloggen.com

Anonym sa...

Man kan tycka att det här blogginlägget var producerat av VÄL osammanhängande tankar.

Anonym sa...

Jag uppfattade inte ironin i artikeln och jag har ändå svart bälte i det...

Anonym sa...

Ha ha ha, fyfan vad roliga folk är som inte förstår din ironi.

Anonym sa...

Iransk hockeyspelare försökte stoppa puck med turban, skadades allvarligt....

Ta seden dit du kommer, when in rome do as the romans...when sparka stjärt i karate följ reglerna..

kblomq sa...

Svar t Kulturbloggen: Jag har faktiskt uti min ungdom tränat karate. Min tränare tyckte jag var usel.

Svar t anonym med svart bälte i ironi: Ah, you still have much to learn, grasshopper!

Anonym sa...

Om man skulle tillåtit slöja, vad hade nästa problem blivit.

Tävla i burka eller inte?

Anonym sa...

Hur kan en slöja skada andra i sporten Karate? det vill jag gärna ha en förklaring på, av er som säger att de inte bör använda slöja pga skaderisk...Jag har tränat kampsport i hela mitt liv, och ser absolut ingen risk för skador vid användning av slöja! Jag antar att ni som skriver stör er mer¨på att det just handlar om muslimer och Iran. Kanske är det så att ni följer på trenden att hata Islam och avsky Iran?

Anonym sa...

Om du måste ändra och skriva *ironi* i titeln kanske du inte var så så himla duktig på ironi ändå....

Anonym sa...

Att tävla i Karate är frivilligt och man bör innan man anmäler sig till en tävlig setill att man kan de regler som gäller (gäller alla former av sport och tävling). Om man då inte finner sig tillfreds med dessa bör man inte tävla/utöva de sporten.

Att religon ska ha någon slags gräddfil/undantag ifrån de tidigare uppsatta reglerna finner jag rent löjligt.

Anonym sa...

kalle... Så med andra ord tror du att de har skrivit reglerna för att hindra islamska kvinnor från att utöva karate? För om det inte beror på det, så borde det ju faktiskt finnas en annan anledning till att reglen finns.

Tycker faktiskt det är rätt patetiskt att så fort det handlar om islam är det nån som skriker rasist...

Anonym sa...

Jag tycker att domaren har skyldighet att upprätthålla sportens regler. Det var därför han blev vald för uppgiften. Det är det Iranska lagets egen sak om de vill prioritera religionens eller sportens regler.

Anonym sa...

Om man är så ortodoxt muslimsk att man måste täcka sig i precis alla lägen och om man ändå vill utöva en kampsport, varför inte välja Kendo istället?

Anonym sa...

En direkt propaganda från media i väst om att iranska kvinnor självmant inte ville ta av sig slöjorna.
Vad som inte avslöjas i artikeln är att under såna tävlingsformer så medföljer en representant från regeringen som ser till så att den islamska lagen följs även utomlands.
Kvinnorna hade nog mer än gärna slängt av sig slöjorna men då hade de fått utstå ett helvete på hemmaplan.

Anonym sa...

lite sent , men....

Enligt kampsportslagen som började gälla förra året, måste en tävling följa de regler som man ansökt tävlingstillstånd för hos kampsports kommiten. Annars blir _alla_ från funktionärer, tävlande och tom lokaluthyrare, straffpliktig med en straffskala från fängelse till böter.
För att ändra reglerna, hur obetydlig ändring det än må vara, måste man göra ny ansökan hos kampsports kommiten (vilket tar från någon vecka till någon månad).

Karates internationella regler som tävlingen i fråga använde, specifierar noga vad man får och ska ha på sig på tävling, men gör ett tilläg att man kan göra undantag för religion/kultur skäl. Dock måste anmälan om behov för ett sådant undantag göras i förväg, och det står uttryckligen att inga undantag skall/får göras för de som kommer till tävlingen och först där begär undantag från reglerna.

Lägger man samman dessa två fakta så blir domarens beslut ganska självklart.
Ingen var nog mer ledsen än Javier Escalante (domaren i fråga), men han hade inget som helst annat alternativ.

Anonym sa...

Som de flesta här tycker jag att du är dum i huvet