måndag 20 augusti 2007

Vad är ”strukturell diskriminering”?

”Det handlar ju om hur man definierar strukturell diskriminering – det kan också vara färgen på hus”, Masoud Kamali

Enligt forskaren och barnmorskan Eva Robertson utsätter den svenska förlossningsvården utländska kvinnor för just strukturell diskriminering vilket resulterar i olika komplikationer.

Hennes forskning visade att man har lättast att förstå dem som delar ens begreppsvärld. Är inte detta något vi kan anta á priori?
Denna påstådda diskriminering låter väldigt allvarlig om det inte vore för att det mest verkar röra sig om kommunikationsproblem på grund av språksvårigheter och kulturella skillnader. Strukturell diskriminering är tydligen att behandla alla lika utan att göra undantag baserade på etnicitet och kulturell tillhörighet.

Att komma förbi kulturella tabun kan inte vara vårdens uppgift. Där borde andra delar av samhället kopplas in och bidra med tolkningshjälp. Men målet för denna typ av assistans måste trots allt i slutändan vara att varje individ på egen hand skall kunna kommunicera sina behov utan att vara beroende av hjälp. Man kunde ju till exempel börja med något slags introduktionsinformation för nyanlända invandrare.
Att läkare och övrig vårdpersonal skall förses med så mycket ”kulturell kompetens” att de kan tolka minsta blick eller tonfall med hänsyn taget till patientens etniska och kulturella tillhörighet är orealistiskt.

Ligger inte problemet också till viss del i den bristande och enfaldiga designpedagogiken i de moderna förlossningsrummen, där man har lagt sig vinn om att det absolut inte får märkas att man befinner sig i ett sjukhus utan tvärtom tryckt in så mycket kuddar och mysighet som möjligt. Man vill uppnå ”en trygg, hemliknande miljö”. Tydligen anses det vara ”skrämmande” att vara medveten om att man är i ett sjukhus.
Visa istället stolt upp varje koppling i rostfritt stål, varje pipande maskin och gör tydligt för patienterna att de inte längre befinner sig i ett ”låginkomst land”. Om jag själv får barn vill jag att förlossningsläkaren skall hälsa mig och mitt barns mor med frasen: -Welcome to the machine.
Det skulle göra mig lugn.

1 kommentar:

Anonym sa...

"Att läkare och övrig vårdpersonal skall förses med så mycket ”kulturell kompetens”"

Vore det inte närmare till hands att invandrarna lär sig den kulturella kompetensen, dvs det språk och normer som råder här?