måndag 13 augusti 2007

Mest våldsam vinner


Gerlesborgsskolan – en konstskola med förnämliga akvarellkurser på programmet – verkar tycka att det kostar för mycket att värna den konstnärliga uttrycksfriheten. Man har tackat nej till att ställa ut de nu så (ö)kända Muhammed-rondellhundarna av Lars Vilks. Som skäl angavs problem med säkerheten.

Det är ju just när det börjar bli besvärligt och kosta lite att stå upp för ett samhälles gemensamma värden som det blir nödvändigt att göra det.
Det duger inte att skylla på säkerhetsproblem. Sådana argument kan till nöds accepteras när de framförs av företrädare för en hembygdsgård, men av ledningen för en känd skola har man rätt att förvänta sig mer.

Islamister kan nu censurera utställningar utan att behöva lyfta ett finger. Tack för det, Laila, Världskulturmuseet och Gerlesborg!

Jämför denna undfallenhet när det gäller muslimer med reaktionerna på slagsmålet utanför Jönköpings kulturhus i vilket den beramade Ecce Homo-utställningen just nu huserar.
Är det någon som tror att dessa oroligheter kommer att få kulturhusledningen att packa ihop utställningen under föregivande av säkerhetsproblem? Givetvis inte.
Kommer någon upplyst imam att, i likhet med den nu avgångne K G Hammar, att upplåta sitt bönerum för en utställning med Vilks bilder?

Ett samhälles sammanhållning kan knappast i längden tåla att en grupp ständigt skall visas särskilda hänsyn och leva under andra regler än de övriga.

(En liten absurd detalj; Ecce Homos upphovskvinna, fotografen Elisabeth Ohlsson Wallin, tyckte i en intervju under ”Muhammedkrisen” att de danska karikatyrerna var förfärliga och förstod inte hur man kunde bära sig åt så. Hon tog sedan och arrangerade en grupp människor som gjorde nazisthälsning i en kyrka och tog bilder på dem för att symbolisera kyrkans inställning till samkönade äktenskap.)

Ser ni – inte en enda ironisk formulering till skillnad mot föregående bloggpost, vars poäng verkade gå majoriteten av de kommenterande läsarna förbi. You live, you learn.

Uppdatering: Idag, 15/8, skriver Per Gudmundson om Vilks vs Islamister på SvD:s ledarsida.
Utmärkt eftersom det är en fråga som måste diskuteras.
Mindre bra är att han mot slutet av artikeln tycks mena att yttrandefriheten är underställt kvalitetskrav. Ju bättre ett verk är desto mer utrymme för upphovsmannen att slå omkring sig. Talanglösa danskar, som knappt kan hålla i en penna, göre sig icke besvär.

Tvärtom måste grundregeln vara att, så länge en artikel eller en bild inte bryter mot ett lands lagar, t ex hets mot folkgrupp, måste rätten att publicera eller ställa ut alstret i fråga försvaras oavsett ”verkshöjd”.
Man kan, som många gjorde under karikatyrkrisen, tycka att Jyllands Postens bilder vara undermåligt utförda med ett anstötligt innehåll (min personliga favorit är den där Muhammed står i Paradisets port och ser när rykande män med kläderna i trasor anländer och säger – Tyvärr, oskulderna är slut) men det är inget skäl att överge upphovsmännen när de mordhotas.

Har inte SvD en pågående artikelserie om civilkurage?

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det är inte konst att kränka andra människor eller deras tro.

Anonym sa...

Bra skrivet. Skrev själv just en liknande text. Den dagen vi ger efter för fruktan så har vi förlorat.

Anonym sa...

Nej det kanske inte är någon konst att få någon kränkt - av konst.
Det är däremot en djvl konst att kunna skrämma ett helt land till patetisk tystnad.

Anonym sa...

Det räcker med att indoktrinera befolkningen i landet som är aktuellt att tysta ner så är ju slaget redan vunnet.

Dock tror jag att det börjar pyra rätt ordentligt på sina håll, folk har fått nog, av både det ena och det andra. Tror att det blir intressant framöver när de tidigare så tysta tar bladet från munnen.

Anonym sa...

Kort sagt. Den som själv vill åtnjuta tolerans måste tillerkänna andra samma rätt. Alla andra ska provoceras tills de ger med sig.