söndag 6 maj 2007

Pest vann – kolera god tvåa

Det verkar som Nicolas Sarkozy tog hem det franska presidentvalet idag.
För en som får sin huvudsakliga nyhetsrapportering via svenska media framstår det som en gåta hur fransmännen, detta hyvens, djupt antiamerikanska folk, kunde välja denna Le Pen i invandrarförklädnad. I synnerhet Sveriges Radios korrespondent har gjort det till sin sak att jämt och ständigt ge plats åt anti-Sarkozerna. Tom en borgerlig tidning som DN har på ledarplats manat det franska folket att välja Ségolène Royal, en kandidat som på många sätt står långt till vänster om våra socialdemokrater. Man tycker att hennes näringslivspolitik borde ha gjort henne ovalbar från ett borgerligt perspektiv, men inte.
Herr Sarkozy har många brister och en del av hans förslag i integrationsfrågan är djupt obehagliga. Men att kritisera honom för att utvisa en del av de papperslösa, som greps under förortskravallerna, missar målet. Det enda en person, som deltar i våldsamma upplopp trots att han eller hon uppehåller sig olagligen i landet, bevisar, är att landet förmodligen klarar sig bra utan en så fruktansvärt korkad individ.
Fast han kanske får en tuff start.

Uppdatering: i vanliga fall när politiker lovar något får man vänta förgäves, men Ségolène Royal sa att det skulle bli kravaller och se det blev kravaller.


SvD DN

Inga kommentarer: