onsdag 2 maj 2007

Känslorna svallar i stadsbyggnadsfråga

Det måste ju vara upp till det enskilda landet att avgöra vilka monument som skall stå var. Och detta utan pöbelaktiga påtryckningsförsök utifrån. Det är hög tid att EU otvetydigt ställer sig på Estlands sida.
Under den sovjetiska ockupationen gjordes de baltiska kusterna till militärt skyddsområde och allmänhetens tillträde förbjöds. Man beslagtog och förstörde deras båtar. Hur kan någon, ens ryssarna, vilja ha kvar denna anskrämliga hög av sten och brons med allt vad den symboliserar?
Allt man åstadkommer är att tydliggöra för de etniska esterna är att den ryska minoriteten kan fjärrstyras från Moskva. Tror verkligen någon att det kommer att stärka förtroendet mellan grupperna?

DN

15 kommentarer:

Anonym sa...

Ryssen kan inte kontroleras av vakert Svenskt tal. Ni far vara lite tuffare annars sa kan ni lika garna bjuda over dom till Sverige.

Anonym sa...

Man skall vara helt konsekvent och fortsätta vidare. Jag ser fram emot att svenska gravar som finns i Poltava flyttas till ett annat ställe. I prinsip så tycker att man kan gräva upp skiten och bara slänga den på soptippen.

kblomq sa...

Det stoft av sovjetiska soldater som eventuellt ligger begravt under monumentet skall flyttas till en kyrkogård. Ingen har krävt att det skall kastas på ngn tipp eller på något sätt behandlas respektlöst. Det är inte ovanligt att gravar flyttas för att bereda plats för ngt annat varför det givetvis är upp till Poltavas invånare att göra vad de vill med monumentet som står där.

Anonym sa...

Sedan när blev det vanligt att flytta gravar?

Anonym sa...

Vi far hoppas att gravarna/soldaterna inte var Judiska for da blir det problem pa kyrkagarden.

Anonym sa...

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=644550

till exempel...har även hänt i Sverige. Till exempel när Linköpings Domkyrka fick ett underjordisk förråd eller när diverse gator i äldre städer byggs om. Kyrkogårdar har inte alltid nödvändigtvis legat på exakt samma ställen som idag.

kblomq sa...

Vanligt är ju ett relativt begrepp.
Förr hade en del sjukhus egna gravplatser men när marken behövdes för utbyggnader flyttades dessa till allmänna kyrkogårdar.
Lund hade ett antal små dåligt skötta kyrkogårdar spridda över staden som man flyttat till större t ex Norra Kyrkogården.

Anonym sa...

Att flytta gravar är inget märkvärdigt. När Linnéstaden i Göteborg byggdes i slutet av 1800-talet grävdes de döda som låg på kolerakyrkogården där upp och flyttades. Domkyrkan i Göteborg var förut omgiven av en kyrkogård; de döda flyttades senare bort därifrån.
Om ryssar eller ukrainare eller något annat folk vill gräva upp gamla gravar med svenska soldater så varsågod! Bara de lägger de döda på en ny gravplats. Det är detta som ska ske i Tallinn.

Anonym sa...

I detta fall behöver man inte bereda plats för nåt annat. Monumentet flyttas till en annan plats för att än en gång demonstrera att 30% av befolkningen i Estland har inga rättigheter. Ryssarnas tillvaro blir ännu mer osäker och man hoppas att flera flyttar till Ryssland. Problemet är bara det att de flesta av dessa ryssar är födda i Estland och har ingenstans att ta vägen.

Vad skall man säga om det hela? Skrattar bäst som skrattar sist.

Anonym sa...

Monumentet flyttas för att majoriteten av befolkningen i Estland tycker att den sovjetiska ockupationen av Estland var fel.
35 000 ester mobiliserades till Röda armén efter att Tredje riket anfallit Sovjetunionen 1941. Men jag har inte hört något om att estniska veteraner från Röda armén - eller deras släktingar - protesterar mot flyttningen av monumentet och dess gravar.

Anonym sa...

ryssarna är mindrevärdiga efterblivnamongoloidska blandmassor occ bör tydligen utrotas
utgör rashygien här och nu

Anonym sa...

rasister överallt

Anonym sa...

Alltså: hur får man flytten av en bronsoldat till att esterna (och svenskarna) tycker att alla ryssar skall utrotas? Har ni inga bättre argument än att utmåla alla som inte tycker som ni som blodtörstiga rasister?
För många ester är bronsstatyn en symbol för den sovjetiska ockupationen - en ockupation som både ester och ryssar led svårt under. Tycker ni att ockupationen var ok? Jag börjar undra.
Ska tilläggas att hälften av dem som slogs i Röda armén under andra världskriget INTE var ryssar. 35 000 var ester som mobiliserades innan Tyskland intagit Estland. Och killen som stod som modell för bronsstatyn var av allt att döma en estnisk OS-medaljör som slogs för Röda armén. Han deserterade så småningom genom att fly till den finska sidan. Efter kriget skickades han som straff till Sibirien. Han blev fri först på 1960-talet.

Anonym sa...

till Malkinia - läs det så får du svar kanske
http://fas.motpol.nu/?p=67

alla är de rasister, hitler rider uppå himmler och skyndar på med goebbels

vad gäller bronnstatyn då, var den endast den sista droppen

åtminstone i en vecka blir ryssland atombombat, har på känn

Anonym sa...

Kring statyn har den ryska befolkningen i Tallin i decennier firat slutet av WW2 den 9:e maj. Ska bli spännande att se om det blir utegångsförbud i år eller om estniska myndigheter tar sitt förnuft tillfånga. Hur som helst är en kyrkogård en osedvanligt illa vald plats för sådant firande.