fredag 4 maj 2007

Rumble in the jungle – Brazilian style

Enligt SvD har Brasiliens president, Lula (varför är vi alltid på förnamnsnivå med sydamerikanska ledare? Vet någon på rak arm vad Putin heter i förnamn?), beslutat bryta läkemedeltillverkaren Mercks patent på en aidsmedicin och tillåta import av kopior från Indien.
Varför kan man inte istället på FN-nivå åstadkomma någon slags internationell överenskommelse där
biståndsorganen i den rika delen av världen tar en större del av läkemedelskostnaderna (och betalar tillverkarna ordinarie pris för preparaten) för de fattigare länderna. SIDA skulle behöva lite förnuftiga projekt att göra av med pengar på, av Ekoreportagen att döma.
Dessa genericatillverkare är inga oegennyttiga välgörare utan affärsmän som med liten egen insats tjänar stora pengar. De slipper ta den ekonomiska risken utvecklingen av ett nytt preparat innebär utan hoppar direkt till tjäna-pengar-fasen.
Vem skall i framtiden ta risken att utveckla mediciner mot sjukdomar i tredje världen när magsårsmediciner för stressade västerlänningar ger en säkrare avkastning? Var skall kopietillverkarna då sno originalen?

1 kommentar:

Aerugo sa...

Har svarat på min blogg: http://aerugohissings.wordpress.com/2007/05/05/brasilien-fortsatter-at-ratt-hall-lakemedelspatent-behovs-inte/