torsdag 3 maj 2007

Estland – Ryssland

Nu har USA och Nato ställt sig på esternas sida och manar det allt mer koleriska Moskva att lugna ned sig.
Att USA går ut med en solidaritetsförklaring är bara naturlig i denna absurda soppa. Däremot framstår Natos inhopp som en onödig tillspetsning av situationen. Ryssarna har målat in sig i ett hörn. Man borde därför låta färgen torka lite så att de kan komma därifrån i stället för att stryka på ett lager till. (Jag har just målat ett hallgolv blank orange därav liknelsen. Det blev riktigt snyggt.)
Vi kan i tidningarna läsa om IT-attacker från statliga ryska servrar riktade mot den estniska staten, stenkastning mot den ryska ambassaden i Stockholm, överfall på ambassadörer mm. Om det inte vore på riktigt skulle jag kunna tänka mig att betala riktiga pengar för att se en sådan film.

Ironi: betecknar det att en person säger en sak, men egentligen menar raka motsatsen. Ordet kommer från grekiskans eironeias.
Exempel: att i Tallinn, under pågående ockupation, avtäcka en staty döpt till "Tallinns Befrielse".

6 kommentarer:

Jonas Wiberg sa...

Nu blir det kanske en dålig liknelse men men.

Om en hund kissar på golvet så bör vi knappast vänta ett tag med att slå en tidning på nosen på dem. Deras förmåga att se sammanhang kan då bli lätt förvirrat.

Vad gäller Ryssland så är det just så att USAs tidigare låt gå attityd mot Putin är det som fått Kreml att bli lite sturskare än de bör vara. EU, USA och NATO bör ihop fördöma Rysslands agerande i starka ordalag och snabbt för att visa en enighet mot ett snabbt sönderfallande Ryssland som går mot nationalfascism ledda av Putinjugend.

Anonym sa...

Sverige tank om innan Ryssarna borjar med byggandet av gasledningen pa Svenskt territorium.

Anonym sa...

"kblomq" Du gör verkligen skäl för bloggens namn...

Det är självklart att USA som NATO-land bör markera när en buse hotat en mindre NATO-broder. Vad skulle annars NATO utgöra? En schackklubb? Sångarförening?

Estland har våldtagits i över femtio år av Sovjet; en lång och plågsam period av utrotning, arbetsläger, förvisning till avlägsna sovjetrepubliker, kommandoinflyttning av ryssar, som i parentes sagt allt som oftast har uppträtt som arroganta kolonialherrar.

Kan Du tänka Dig att Sverige erövrar Lettland och att Du som flyttar dit inte lär Dig ett enda ord lettiska (eller deras alfabet, om det nu vore annorlunda) och att Du efter femtiofem år har barn eller barnbarn som inte heller talar ett enda ord lettiska? Esterna kräver att man ska kunna ett par hundra ord för att kunna få estninskt medborgarskap, kunskaper på en två- eller treårings nivå. Detta är inte ohemult, snarare ett försök att integrera en stor minoritet, som annars i praktiken är utestängd från samhällslivet.

Att flytta ett moument till en krigskyrkogård, en staty som ger så smärtfyllt minner om det långdragna nationella traumat, som sovjettiden innebär, kan inte anses "olagligt", såsom ryska regeringsmedlemmar sagt offentligt.

Nej, Ryssland måste förstå attt man inte äger de forna sovjetrepublikerna. Man får hoppas att deras beteende mot de baltiska staterna, i Tjetjenien, gentemot Georgien, Ukraina osv. är nervryckningar, reaktioner av fantomsmärta.
Någon måste tala om att amputationen är ett faktum!
Att man måste uppträda som en civiliserad stat och inte som en halv-/helkriminell buse.

Att låta "färgen torka" innebär snarare att de kan ta nya danssteg vidare i sin hotfulla björndans. Vad blir deras nästa hot? Sverige? Finland?

Tyvärr måste man konstatera att i dagens värld går statskriminalitet fri - och detta under långa tidsperioder.

I min värld, som tyvärr knappt syns i framtidens dis, kan diktatorer inte plåga sina egna eller andra staters medborgare; där finns en internationell lagstiftning och möjligheter att avsätta, lagföra, straffa kriminella ledare, militärer, poliser eller civila missdådadre - må de vara lärare (Rwanda), psykiatriker(Karadzjic) eller simpelt slödder.

Man kommer i framtiden se vår tidsålder på samma sätt som vi ser på medeltiden, en tid när vi tillät regimer att förfölja människor, en tid där en mindre del av världen lever i fred, demokrati och med mänskliga rättigheter.

peti5353@yahoo.se

kblomq sa...

peti5353@yahoo.se:
Om du läst tidigare bloggposter hade du inte behövt betvivla mitt stöd för Estland i deras kamp mot Goliat eller deras självklara rätt att bestämma över sina egna stadsrum.
Felet begicks vid självständigheten. Omvärlden borde ha tvingat Sovjetunionen att ta ansvar för de ryssar vilka fungerat som instrument för kolonialiseringen och förstörandet av de länder och folk som erövrats. (Man kan här inflika en undran om samma omvärld kommer att vara lika mån om de israeliska bosättarnas rättigheter i ett ev framtida Palestina.) Att de ryska minoriteterna skall tala landets språk ser jag som en självklarhet och baltstaternas strikta medborgarskapskrav är i historiens ljus och ur demografiskt perspektiv fullt acceptabla.
Detta sagt måste man ända spela de kort man nu har och försöka bereda en hedervärd reträttväg.
Lite ironiskt är det att ett land som Ryssland, som då t ex Tjetjenien förs på tal, säger åt utomstående att inte blanda sig i deras inre angelägenheter, inte tvekar ett ögonblick att lägga näsan i blöt.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Tack för dina nyanserade och balanserade synpunkter, kblomq.

Ang. Estland -Ryssland. Läs inlägget i min blog.
www.anjapartanen.blogspot.com